Harmadik éve került megrendezésre Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyében, az Igrice Néptáncegyüttes KHE szervezésében a nyíregyházi kulturális központban a körülbelül 800-1000 gyermeket megmozgató, egész országot felölelõ Pulyabál elnevezésû gyermek néptánc fesztivál.

A „Pulyabál” Gyermek Csoportos Néptánc Találkozó azért jött létre, hogy versenyzési lehetõséget biztosítson az országban mûködõ gyermek és ifjúsági néptánc együtteseknek, iskolai néptánc csoportoknak egyaránt (25-30 csoport). A szakmai zsûri elõtt bemutatott produkciókat a nagyközönség a városi kulturális központon kívül a Kossuth téren is láthatja. A rendezvény megtekintése a nézõk számára ingyenes. Ebben az évben 2015. május 15-16-án rendeztük a „Pulyabál” Gyermek és Ifjúsági Néptánctalálkozó rendezvényt, a megújult Váci Mihály Kulturális Központban.

A Pulyabál olyan esemény, amely összefogja a megye valamennyi gyermek és ifjúsági néptánc csoportját, így az Igrice Néptáncegyüttes Nyíregyháza város kiemelt együtteseként, szakmai koordinátorként ebben az évben is felvállalta a teljes szervezést, lebonyolítást, illetve szûkös anyagi lehetõségeihez mérten a költségek finanszírozásában is részt tudott venni.

A 2015-ös év immár a 3. alkalom, melyen 4 korcsoport táncosai mérhetik össze tudásukat. Ebben az évben az Igrice Néptáncegyüttes tánckara vállalta a teljes rendezést lebonyolítást.

A fiatal táncosokat neves zsûri értékelte, akik nem csak a technikai tudást és elõadásmódot figyelte, hanem a népviseletek és a koreográfiák összeállítását is értékelte. A zsûri tagjai neves szakemberek, akik arany, ezüst és bronz minõsítéseket osztottak ki a táncegyütteseknek.

A versenyprogram 2 napon át zajlott melyek idõpontja az elsõ napon 16.00 – 19.00 közé esett, ahol a zsûri elõdöntõn válogatta a másnapi döntõbe jutó csoportokat, majd másnap a versenyprogram 11.00 és 17.00 óra között zajlott, melyet a zsûri összegzése után 18.00 órakor eredmény hirdetés követett.

Amíg a zsûri elvonult, a nézõk és a táncosok az ajaki hagyományõrzõ Kaláris és Bokrétás csoportok meglepetés mûsorában gyönyörködhettek. A teljes versenyprogramot a Szikes Zenekar élõ népzenei kísérete tette még hangulatosabbá.

A Pulyabál 2015 ingyenes rendezvény révén rengeteg nézõt vonzott a Váci Mihály Kulturális Központ nézõterére, csak a résztvevõ táncosok száma az elmúlt évekhez hasonlóan elérte a 800 – 1000 fõt. Mindehhez hozzászámolva a pedagógusokat, kísérõket és a város nézõit, több ezer fõt sikerült elérni, szórakoztatni rendezvényünkkel.

Nyíregyházára vonzottuk a régió fiataljait és a néptánc kedvelõket, egész napos kulturális programot biztosítunk a városlakóknak, sõt a szakmai visszajelzések alapján igény merül fel arra, hogy a jövõben továbbra is megrendezésre kerüljön a rendezvény.

Képgaléria a rendezvényrõl: http://www.igrice.hu/?page=galeria&galeria_id=138

További képek a SZON.hu portálon: http://www.szon.hu/pulyabal-a-vmkk-ban/2834336